Natuursteen tegels
Natuursteen is een oeroud, maar tijdloos en actueel bouwmateriaal dat zich zowel voor de klassieke als moderne badkamer leent. Bij de vloer keuze of wandbekleding is natuursteen zeker te overwegen. Natuursteen heeft ideale eigenschappen voor de badkamer, vraag uw natuursteen specialist De Tegelier BV naar de mogelijkheden.
Natuursteen soorten
Natuursteen is een verzamelnaam voor duizenden verschillende soorten stenen die afkomstig zijn uit groeves over de hele wereld. De natuursteen uitstraling wordt bepaald door de manier waarop de steen gevormd werd (zoals rivieren, vulkanen of gebergtevorming). Natuursteen wordt ingedeeld in 3 groepen: stollingsgesteenten, afzettings¬gesteenten en metamorfe gesteenten.
Stollingsgesteenten (bv. graniet) ontstaan uit vloeibare afzettingen diep in de aardkorst of uit gestold magma.
Afzettingsgesteenten (bv. zandsteen, blauwe hardsteen, leisteen, travertin) worden gevormd door afzetting of bezinking van afbraakmaterialen. Afzettingsgesteenten kunnen op zich verder onderverdeeld worden in:
Metamorfe gesteenten (bv. kwartsiet en marmer) ontstaan door de metamorfose van een stolling- of afzettingsgesteente. De veranderingen aan de structuur ontstaan door druk, temperatuur of een combinatie van deze twee, waardoor de minerale samenstelling en het motief totaal worden gewijzigd.
Eigenschappen van natuursteen
Natuursteen is uniek en duurzaam. Een natuurstenen vloer of wandbekleding is onverslijtbaar en overleeft talloze generaties. Iedere natuursteen is uniek, omdat geen enkele plaats op de aarde dezelfde geologische processen ondergaat of dezelfde bodemsamenstelling heeft. Daardoor kunnen natuursteen tegels van eenzelfde steensoort ook onderling verschillen in uitzicht en eigenschappen.
Stijlvol en esthetisch
Het rijke kleurenpalet en de levendige aanblik verlenen aan een natuursteen vloer ook zijn esthetische waarde. Natuursteen harmonieert ook heel mooi met andere materialen.
Afwerking en slipweerstand
De oppervlakteafwerking is mede bepalend voor het uitzicht, de sfeer en de toepassing. De meeste natuurstenen kunnen zowel met een glad als met een ruw oppervlak worden afgewerkt. Onder de gladde afwerkingen rekent men gepolijst, gezoet en geschuurd. Ruwe afwerkingen zijn gezandstraald, gevlamd, met (oude) frijnslag, ijsbloem of gehamerd. Ook slipweerstand en onderhoud worden bepaald door de oppervlakteafwerking van de natuursteen. Hoe vlakker de afwerking, hoe gladder het oppervlak en hoe gemakkelijker het onderhoud.
Slijtvastheid
De testen die de slijtweerstand bepalen, onderzoeken het effect dat de circulatie van personen heeft op het materiaal. De slijtsterkte geeft – in vergelijking met de hardheid – een juister beeld wat betreft de toepassing voor vloeren. De slijtsterkte kan sterk variëren naargelang van het natuursteentype.
Algemeen kan men zeggen dat:
Graniet: hard, slijtvast, vorstbestendig, en zuurbestendig is, met een hoge mechanische sterkte. Graniet kan verschillende afwerkingen ondergaan, is amper poreus en weinig absorberend.
Marmer is krasgevoeliger, weinig poreus, niet zuurbestendig en niet alle soorten zijn slijtvast.
De grote groep “kalkstenen” is zeer heterogeen in eigenschappen en uitzicht, ze kunnen weinig poreus tot zeer poreus zijn. Kalkstenen kunnen tevens zeer absorberend zijn.
Voor– en nadelen
- De unieke eigenschappen van natuursteen zijn uiteraard de natuurlijke vorming, waardoor elke tegel, elke plaat en elk blok uniek zijn in tekening en kleur. Er kunnen dus natuurlijke kleurvariaties voorkomen, zelfs binnen eenzelfde lot. Deze variaties vormen het levendige uitzicht en de charme van natuursteen.
- Dankzij het aantal natuursteen soorten en het uitgebreide kleurenpalet, in combinatie met de grote keuze aan oppervlakte afwerkingen wordt de keuze quasi ongelimiteerd.
- De meeste natuursteen soorten zijn ook verkrijgbaar in verschillende formaattegels, zodat ook in het legpatroon de creativiteit grenzeloos is.
- Door de verbeterde zaagtechnieken komen steeds dunnere en grotere natuursteen platen op de markt. Los van de esthetische mogelijkheden die men kan creëren met deze grote formaten in combinatie met heel smalle voegen, is de plaatsing ervan niet steeds evident. Met deze grote formaten vergroot het risico op vervorming (schotelen).
Onderhoud
Natuursteen vloeren zijn eenvoudig te onderhouden, als de oppervlakteafwerking aangepast wordt aan de toepassing. In ieder geval moet men, na plaatsing, rekening houden met een totale uitdrogingsperiode van enkele maanden. Tijdens deze periode is het belangrijk om het oppervlak zo weinig mogelijk vochtig te maken. Na volledige uitdroging volstaat het om regelmatig te dweilen met water en een zachte zeep (met een zo neutraal mogelijke zuurtegraad).
Indien gewenst kan een vuilwerend impregneermiddel worden aangebracht om het onderhoud te vergemakkelijken, maar er wordt aangeraden om ook hier het type steen en de afwerking af te stemmen op de intensiviteit van het verkeer.